23/1/11

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010, στην αίθουσα "Πατριάρχης Βαρθολομαίος" του Πνευματικού Κέντρου της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης στην Θεσσαλονίκη, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τσανάκκαλε κ. Ριντβάν Γιουρτσεβέν παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του για την "πολιτιστική αξία και συμβολική σημασία των παραδοσιακών επαγγελμάτων στα νησιά Ίμβρο και Τένεδο".
Η έρευνα του καθηγητή υποστηρίχθηκε οικονομικά από την Ακαδημία Εφαρμοσμένων Επιστημών της Τουρκίας και πραγματοποιήθηκε την τελευταία πενταετία με συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις στον γηγενή πληθυσμό των 2 νησιών. Το συλλεγέν υλικό της έρευνάς του υπερβαίνει τις 5.000 σελίδες από το οποίο παρουσιάστηκε ένα τμήμα.
Ο καθηγητής διατύπωσε μια σειρά προτάσεων για την διατήρηση και συνέχιση των παραδοσιακών επαγγελμάτων σε Ίμβρο και Τένεδο, η εφαρμογή των οποίων θεωρεί ότι είναι απαραίτητη για την επιβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων στα 2 νησιά και οι οποίες κινούνται γύρω από τους άξονες της επιμόρφωσης των 2 τοπικών κοινωνιών και της θεσμοθέτησης σχετικού νομικού πλαισίου.
Μετά την ομιλία του καθηγητή, τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας κ. Γιάννης Γιαννάκης, ο οποίος σε σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις αρχιτεκτονικές μεταβολές της κατοικίας της Ίμβρου ως συνέπεια του επαγγέλματος του ιδιοκτήτη.
Κατά τον επίλογο ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιώργος Ξεινός επισήμανε την σπουδαιότητα παρόμοιων μελετών για την διατήρηση και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας της Ίμβρου και της Τενέδου.

Πηγή: Επιλογή από περ. "Ιμβριώτικα" 113 (Οκτώβριος 2010): 107.

4 σχόλια:

  1. Όμορφη και πραγματικά αξιέπαινη η προσπάθειά σας

    Ανεμώτια Λέσβου www.anemotia.blogspot.com

    και Επιτροπή Δημοτών Τοπικής Κοινότητας Ανεμώτιας www.anemotia-lesvou.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε θερμά για τα "συγχαρητήρια". Καλό θα ήταν να είχαμε και ένα όνομα - έστω ψευδώνυμο - για να επικοινωνούμε καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστούμε Anemotia για τα καλά σου λόγια. Όντως αξίζει τον κόπο να ενδιαφέρεσαι και να προβάλλεις κάποιο ιδανικό και οι λεγόμενες "αλησμόνητες πατρίδες" είναι σίγουρα μεγάλο ιδανικό που αξίζει κάθε θυσία.

    Συγχαρητήρια και για την δική σας ενασχόληση με την ιδιαίτερη πατρίδα σας που ούτως ή άλλως έχει πολλά κοινά με την δική μας. Με την πρώτη ευκαιρία θα πλοηγηθούμε και στο blog σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή